{ "title": "Yeşil Renk Körlüğü", "image": "https://www.renkkorlugu.gen.tr/images/Yesil-Renk-Korlugu-95466.jpg", "date": "20.01.2024 05:38:14", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Yeşil Renk Körlüğü: İnsan gözünün algılaması gereken renk reseptörleri içinde, yeşile duyarlı olan hücrelerin eksikliği veya olmaması halinde, yeşil rengi için karşılaşılan renk körlüğü tipine yeşil renk körlüğü ya da Deuteranopia denir. Yeşil renk körü olan kişi, yeşil rengini algılayamaz ya da ayırmada zorlanır, yalnızca kırmızı ve mavi renkler ile bu renklerin karışımını görür.

Renk Körlüğü Sebepleri Nelerdir?

Renk körlüğü rahatsızlığı esas olarak iki gruba ayrılır. Bunlar tam bir renk körlüğü ile kısmi renk körlüğüdür.

Renk körlüğü rahatsızlıkları genel olarak; kalıtsal, beyinde veya retinada hasar oluşumu ve ultraviyole ışınları sebepleri ile meydana gelmektedir. Bu sebepler arasında yer alan kalıtsal oluşum; İnsanın çocukluk veya ergenlik döneminde başlayıp, ilerleyebilmesi olayıdır. Renk körlüğünün diğer sebebi olarak ortaya çıkan durum ise beyinde kalıcı hasar oluşumu ya da retina da hasar oluşumu ile ortaya çıkan bir durumdur. Diğer bir sebep olarak karşımıza çıkan durum ise çocukluk döneminde yüksek ultraviyole ışınlara maruz kalınması durumudur, bu durum kalıcı renk körlüğü yapabilir. Dünyada görülen en fazla renk körlüğü çocukluk evresinde, yüksek ultraviyole ışınlarına maruz kalmadan dolayıdır. Renk körlüğü vakası kırmızı-yeşil ya da mavi sarı renklerini eksik görme, renk algılayamama durumudur.

Yeşil Renk Körlüğünün Sebebi

İnsanın tüm renkleri tam olarak algılaması için üç değişik koni hücresinin tam bir uyum içerisinde çalışmasıyla olabilir. Normal halde tüm renkleri algılayan görmeye trikromat denilir. Şayet bir insanın renk görme ve algılamada yalnızca iki adet koni hücresine sahip olması, bu iki koni hücresinin sahip olduğu renkleri ve bu renklerin karışımlarını görürken, eksik olan koni hücresinin dalga boyundaki renkleri göremez. Böyle insanlar dikromatik denilen renk körüdür. Bu durumda bir kişide; kırmızı renge duyarlı olan koni hücreleri eksikse (Protonopia) kırmızı renk körü, mavi renge duyarlı olan koni hücresi eksikse, (Tritanopia) mavi renk körü ve yeşil renge duyarlı olan koni hücresi yoksa, Deuteranopia yeşil renk körlüğü ortaya çıkmaktadır.
" } ] }