{ "title": "Renk Körlüğü Testi", "image": "https://www.renkkorlugu.gen.tr/images/Renk-Korlugu-Testi-61791.jpg", "date": "21.01.2024 10:58:23", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Renk körlüğü testi, normal şartlarda insanlar yaklaşık olarak 15.000 değişik rengi ayırt edebilir. Gözde bulunan ve koni adı verilen retina hücreleri gözümüzün kırmızı, yeşil ve maviyi algılamasını sağlar. Renk körlüğü basit bir tanımlamayla doğada bulunan renkleri birbirinden ayır edememe hastalığıdır. Göz retinasında koni hücreleri eksik ya da hiç yoksa renk körlüğü oluşur. Retinada koni hücrelerinin hiç bulunmaması tolumda çok nadir karşılaşılan bir durumdur. Hasta yalnıza siyah ve beyaz görür. Kadınlar bu hastalıkta taşıyıcı olduğu için erkeklerin daha fazla etkilendiği bir rahatsızlıktır. Renk körü olanlar ana renkleri hiç görmeyebilecekleri gibi bazı durumlarda eksik görürler. Bu nedenle de renk körlüğü ikiye ayrılır.

Renk körlüğü testi

Renk körlüğü kalıtımsal olan kişiler kendilerinin normal olduğunu zanneder. Bu kişiler doğdukları andan itibaren renkleri doğru algılayamamıştır. Hastaya kırmızı ya da yeşil gösterildiğinde hasta bunu kendine özgü şekilde ifade eder. Bu durumda renk körlüğü teşhisi yapabilmek için mutlaka renk körlüğü testi uygulanmalıdır. Renk körlüğü testi günümüzde farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Renkli ışık testi, holmgren renk yumakları gibi birçok test renk körlüğü testi için kullanılmaktadır. Klinik ortamlarda genellikle test için renkli levhalar kullanılmaktadır.

Renk körlüğü çeşitli testlerle teşhis edildikten sonra tedavi sürecine geçilir. Kalıtımsal olarak gelişen renk körlüğünün kesin bir tedavisi yoktur. Eğer hastada renk görme eksikliği teşhis edilmişse renk körlüğü için lens ya da gözlük kullanılarak sorun giderilebilir.
" } ] }