{ "title": "Renk Körlüğü Hastalığı", "image": "https://www.renkkorlugu.gen.tr/images/Renk-Korlugu-Hastaligi-15837.jpg", "date": "21.01.2024 21:36:44", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Renk körlüğü hastalığı, bu rahatsızlık günümüzde birçok kişiyi etkileyen bir rahatsızlıktır. Renk körlüğü özellikle de ehliyet almak isteyen kişilerin karşına çıkan ve kişileri oldukça zorlayan bir hastalık türüdür. Bu rahatsızlığı kısaca tanımlayacak olursak renk körlüğü hastalığı doğada bulunan binlerce güzel rengi kişinin algılamayamaması durumudur. Renk körlüğü hastalığı göz retinasında bulunan koni adı verilen hücrelerin eksik olması veya hiç olmaması durumunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kişiler doğada bulunan binlerce güzel rengi biribirinden ayırt edemez bu durum kişiyi oldukça zorlar. Renk körlüğünde retinada bulunan koni hücresinin çok az dahi olmaması durumunda kişi yalnızca beyaz ile siyah renkleri görmektedir. Ancak bu duruma çok az rastlanılır. Bu hastalık kadınlardan çok erkeklerde sık görülen bir rahatsızlıktır. Renk körlüğü hastalığı, gözün yapısında bulunan pigment azlığına göre iki adet renk görme biçiminde ortaya çıkmaktadır. En sık rastlanılan çeşidi ise anormal trikomatopsi çeşididir. Bu çeşide sahip olan kişiler doğada bulunan her rengi görürler ancak sarı, kırmızı, yeşil ya da sarı, mavi ve sarı arasındaki renk ayrımını tam olarak yapamaz renkleri biribirine karıştırırlar. Renk körlüğü hastalığı olmayan normal göz yapısında ise gözün her rengi biribirinden ayırt etmesi ve algılaması için üç değişik biçimdeki koni pigmentlerin sistematik bir işleyişte çalışması sayesinde meydana gelir. Bu duruma trikomatop adı verilir. Eğer gözde rahatsızlık varsa konide az miktarda olan kişiler ise hiçbir rengi ayırt edemez.

Renk Körlüğü Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Bu hastalığın teşhisi hiç de zor değildir. Ancak kişi renk körü olduğunu anlamaz çünkü doğada gördüğü her rengi herkesin kendisi gibi gördüğünü sandığından dolayı rahatsızlığını anlayamaz. Bu hastalığı teşhis etmek için çeşitli birçok rengin bir araya gelerek oluşturduğu rakam ya da harf tabloları vardır. Bu tablolar sayesinde kişi renk körü mü yoksa değil mi çok kolay anlaşılır. Ancak teşhise başlamadan önce kişide renk görme azlığı mı var yoksa tamamen renk körü mü bunun teşhis edilmesi gerekir. Renk körlüğü hastalığının teşhisinde kullanılan bu tabloya ise inchiara tablosu denir. Çeşitli birçok rengin bir araya gelerek oluşturduğu bu tablolar sayesinde renk görme azlığı ya da renk körlüğü oldukça hızlı ve basit bir biçimde teşhis edilir. Bu tablolar haricinde renkli iplikçi veya renkli yumakların biribirine karıştırılıp renk gruplarına ayrılması istenmektedir. Bu renk gruplarında kişi hasta olduğu için renk ayrımı yapamaz bu sebepten dolayı da renk grupları meydana getiremez.

Renk Körlüğü Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Renkler görme azlığı olan kişilere renk körü gözlüğü ya da renk körlüğü lensi verilerek kişilerin renkleri daha canlı görmeleri ve görülen renkler haline getirirler. Ancak tam renk körü hastalığı olan kişilerin tedavisi halen bulunamamıştır.
" } ] }