{ "title": "Renk Körlüğü Genetik Mi", "image": "https://www.renkkorlugu.gen.tr/images/Renk-Korlugu-Genetik-Mi-93994.jpg", "date": "19.01.2024 04:36:15", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "
Renk Körlüğü Genetik Mi: konusunda yapılan araştırmalara göre, renk körlüğünün genelde genetik (Kalıtsal) bir durum olduğu sonucuna varıldığını görmekteyiz. Kırmızı-yeşil ve mavi renk körlüğü yaygın olarak kalıtım yolu ile aileden geçen renk körlüğü tipleridir. Renk körlüğü durumuna X kromozomundaki mutasyon neden olur ve bu yüzden daha çok erkek kadından etkilenir. Görme eksikliğinin şiddeti hafif ya da daha ağır derecelerde olabilmektedir. Kalıtsal renk körlüğü varsa, bu durum yaşam boyu kalır, daha iyi ya da kötü yönde değiştiği gözlemlenemez.

Renk körlüğünün en önemli etkeni genetik bir hastalık olması ve bozuk genin anneden erkek çocuğa geçmesi nedeni iledir. Renk körlüğünün temel sebebi, hatalı kromozomun taşınmasından kaynaklanmaktadır. Renk körlüğü durumu erkeklerde kadınlardan daha sık oranda görülmektedir. Renk körlüğü erkek ile kadındaki kromozom farkı nedeni ile kadının hatalı geni taşıyıcı olarak bulundurmasından kaynaklanmaktadır. Eğer bir ailede bulunan erkek çocuk renk körü ise aynı ailede bulunan kız kardeş de büyük ihtimal ile taşıyıcı olacaktır. Bu nedenle bu kız kardeşten doğacak erkek çocuğunda ise %50 ihtimal ile renk körlüğü riski oluşacaktır.

Bununla birlikte renk körlüğü yukarıda açıklanan genetik faktörlerin dışında da gelişen bazı nedenler ile oluşabilmektedir. Renk körlüğünün genetik nedenler dışındaki diğer sebepleri arasında; geçirilen bazı hastalıklar, bazı ilaçların kullanımı ile, bebeklikte kızıl ötesi ışıklara maruz kalınması, yaşlılık sebebi ile katarak oluşumu v. B kimyasallara maruz kalınması gibi durumlar gelmektedir.
" } ] }