{ "title": "Renk Körlüğü Daltonizm", "image": "https://www.renkkorlugu.gen.tr/images/Renk-Korlugu-Daltonizm-87964.jpg", "date": "20.01.2024 11:30:36", "author": "Nilgün Bahar", "article": [ { "article": "Renk körlüğü daltonizm; genelde doğuştan olan gözün renkleri ayırt edememesi olarak ortaya çıkan bir hastalıktır.

Temel nedeni görme merkezindeki özel bir pigment molekülünün eksikliği ya da hiç olmamasıdır. Geçmişte doğuştan olan hastalık tedavi edilemiyordu. Sonradan ortaya çıktı ise tedavisi vardı. Fakat gelişen tıp teknolojisi ile ülkemizde de doğuştan olan şekli de tedavi edilmektedir.

Renk körlüğü daltonizmin çeşitleri

Normal bir insanda 3 tane ayrı koni hücresi düzgün bir biçimde çalışmaktadır ve renkleri eksiksiz görme durumuna trikromat denilmektedir. Eğer bu pigmentlerle ilgili sorun varsa Renk körlüğü Daltonizm var demektir. Bunun çeşitleri aşağıdaki gibidir.

Sadece bir koni eksik ise dikromatik renk körlüğü var demektir. Bu durumda Eğer mavi koni eksik ise (Tritanopia) hasta sadece kırmızı ve yeşil renkleri görecek mavi rengi görmeyecektir. Eğer kırmızı koni eksik ise (Protonopia) hasta kırmızı rengi göremeyecek sadece her şeyi yeşil ve mavinin karışımı olarak görecektir. Aynı durumun Yeşil koni eksik olan hastalarda ise hasta yeşil rengi göremeyecek (Deuteranopia) her şeyi kırmızı ve mavinin karışımı olarak görecektir.

Bu 3 tane renk konisinden sadece birine sahip olan hastalara monokromatik renk körü denilmektedir. Bu hastalar her şeyi sadece sahip olduğu renk konisinin tonlarında görebilirler. Monoromatik ren körleri sadece mavi ve sarı renkleri tanımlayabilirler yeşil ve kırmızı renkleri tanımlayamazlar bu yüzden bu durum kırmızı yeşil renk körlüğü olarak tanımlandırılır.

Bir hasta 3 tane renk konisinden hiç birine sahip değilse (Anopia) bu durumda kişi tam renk körüdür. Bu kişilerin gördüğü sadece siyah ve beyazdır.

Renk körlüğü daltonizmin tedavisi Chroma Gen sistemi olarak adlandırılan hastaya özel filtreli lens veya gözlükler verilerek yapılmaktadır.
" } ] }