{ "title": "Renk Körlüğü Çeşitleri", "image": "https://www.renkkorlugu.gen.tr/images/Renk-Korlugu-Cesitleri-29511.jpg", "date": "21.01.2024 14:52:05", "author": "Songül topal", "article": [ { "article": "
Renk körlüğü çeşitleri, genel olarak renk körlüğü hastalığı bazı kişilerde rastlanır ve tam renk körlüğü kişilerde kısmi renk körlüğü olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. Hasta kişilerde renk körlüğü kalıtsal sebeplerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Genellikle çocukluk ve ergenlik çağında kişilerde başlar ve ilerleme görülür. Gerek yetişkin gerek çocuklarda renk körlüğü ortaya çıkmasındaki diğer etken olarak beyinde kalıcı hasarı ya da retina hasarlarına rastlanmaktadır. Bu durum çocukluk çağında geçirmiş olduğu bazı rahatsızlıktan dolayı bu kişiler yüksek Ultraviyole ışınlarının etkisinden dolayı renk körlüğü ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak dünyada en çok görülen renk körlüğü sebebi çocuklukta oluşan yüksek Ultraviyole ışınlarından kaynaklanmaktadır. Kişilerde renk körlüğü yeşil ve kırmızı veya mavi sarı renklerinin eksik görmesiyle veya renk algılayamama olarak bilinmektedir.

Renk körlüğü çeşitleri, genel olarak normal bir insanın renkleri eksiksiz algılaması üç ayrı cins koni hücresinin kişilerde uyum içerisinde düzgün çalışması ile mümkün olabilmektedir. Kişiler normalinde renk algılamayı görme trikromat olarak belirlenir. Bu durum karşısında insanlar görme işlevini ve algılamada sadece iki koli hücresine sahip ise sadece iki koni hücresinin algıladığı kişiler sadece renklerin karışımlarını görürler ve bu esnada eksik olan koni hücresine bağlı dalga boylarındaki renkleri kişiler göremezken; bu durumdaki kişilere dikromatik renk körü denilmektedir.

Renk körlüğü çeşitleri, genelde bir konu eksik dikromatik renk körlüğü çeşitleri olmayan, pigment, kişilerde kırmızı renge duyarlı hücreleri yok ise protonopia, kırmızı renk körlüğü denilmektedir. Kişilerde mavi renge duyarlı koni hücreleri yok ise tritanopia, mavi renk körlüğü diye bilinmektedir. Kişilerde yeşil renge duyarlı koni hücreleri yok ise deuteranopia, yeşil renk körlüğü denir. Kişi kırmızı rengi ayırt eden koni hücresinin olmadığı bir durum olan, protonopia, renk körlüğünde sadece koyu kırmızı renk algılanmazken; kişinin gördüğü renkler koni hücreleri durumu ile ilgili olarak yeşil, mavi ve bu iki rengin karışımı ile görülen renkler olmaktadır. Genel olarak yeşil ayrımı yapan kişiler yeşile duyarlı konilerin bulunmadığı, deuteranopia, renk körlüğü durumunda ise yalnızca kırmızı ve mavi renkler ile bunların karışımı görürken; kişiler renk olarak yeşil rengi ayıramazlar.

Renk körlüğü çeşitleri, kişilerde rastlanan bir renk konisinin bulunmasıyla hastada mevcut olan sebebiyle diğer iki ana renk konisinin olmadığı, kişilerde renk görme rahatsızlığına, monokromatik renk körlüğü denir. Bu duruma örnek verecek olursak hastada sadece mavi rengi algılayan ve mavi renk konilerin mevcut olduğu bir durumda ise kırmızı ve yeşil renk konilerinin olmadığından bazı durumlarda kişiler kırmızı ve yeşil renkleri ayırt edemezler. Genelde, monokromatik, renk körleri kişiler ise sadece sarı ve mavi renkleri tanımlayabilirken; bu durum kırmızı yeşil renk körlüğü olarak bilinmektedir.

Renk körlüğü çeşitleri, genel olarak hastalar renk görme işlevinde ilgili olarak üç koni de yok ise bu durumda olan kişiler renkleri yalnızca beyaz ve siyah olarak tanımlar. Bu rahatsızlık anopia, durumdaki insanlar tam olarak renk körü olarak bilinmektedir. Bazı kişiler, trikromat, olmak sebebiyle renk ayırabilme özelliği çok zayıf olmaktadır. Bu esnada kişilerde bu durum görme bozukluğu ile renk görme, anolamisi, olarak bilinmektedir.
" } ] }