{ "title": "Mavi Renk Körlüğü", "image": "https://www.renkkorlugu.gen.tr/images/Mavi-Renk-Korlugu-31769.jpg", "date": "19.01.2024 00:34:23", "author": "Nilgün Bahar", "article": [ { "article": "Mavi renk körlüğü; Tritanopia olarak adlandırılan mavi renge duyarlı koni hücrelerinin olmaması sonucu ortaya çıkan bir çeşit renk körlüğü hastalığıdır.

Normal bir insanda 3 adet renk koni hücresi vardır. Ama bunların bir tanesinin olmaması dikromatik renk körlüğü olarak ifade edilen renk körlüğüdür. Mavi Renk körlüğü de bu yüzden bir tür dikromatik renk körlüğüdür. Çok nadir görülen bir durumdur.

Mavi renk körlüğü sorununa sahip olan hastalar mavi ve sarı renkleri ayırt edemezler ve çizimleri yeşil kırmızı ve tonlarında görürler. Mavi renk körlüğü genellikle genetik bir mutasyon sonucu olan; çok nadir görülen bir hastalıktır. Ultraviyole ışığa maruz kalmak veya diyabet de daha az oranda da olsa bu hastalığın oluşmasına sebebiyet verebilir.

Mavi renk körlüğü teşhis ve tedavi nasıl yapılır?

Teşhisi yaygın olarak 1917 yılında Tokyo Üniversitesinde icat edilen Ishıhara renk testi ile yapılmaktadır. Bu testte hasta bir dizi noktaya bakar bu noktalar bir sayıyı oluşturmaktadır ama Mavi renk körlüğü olan hastalar sayıyı fark edemez.

Tedavisi eskiden mümkün olmayan bir hastalık iken artık günümüzde Chroma Gen sistemi ile yapılabilmektedir. Ağrı ve acı veren bir yöntem değildir. Normal göz muayenesinden bir farkı yoktur. Bu sistemde ise önce hastanın kapsamlı bir göz muayenesi ve renk değerlendirmesi yapılır. Ardından doktor hastanın sorununu çözecek gözlük ve kontakt lensleri tasarlar. Mavi renk körlüğü bu sistemde başarılı sonuç verebilecek bir durumdur.

Hasta doktorun verdiği gözlük ve lensleri kullandıktan sonra sorunu tamamen çözülecektir. Daha önce yapamadığı testleri kolaylıkla geçebilir.
" } ] }