{ "title": "Ehliyet Renk Körlüğü", "image": "https://www.renkkorlugu.gen.tr/images/Ehliyet-Renk-Korlugu-99483.jpg", "date": "21.01.2024 17:34:31", "author": "Muhammed Reşat TÜRK", "article": [ { "article": "
Ehliyet Renk Körlüğü, doğuştan gelen genetik bozukluk sonucu oluşan bir göz hastalığıdır. Ya anneden ya da babadan alınan kromozom ile ailedeki çocuklara da etki edebilen renk ayırt edememe hastalığıdır. Yapılan istatistiklere göre renk körlüğü her 100 kişiden 10 kişide rastlanılan bir durumdur. Doktorlar renk körlüğü hastalığını derecesine ve çeşidine göre ayırmaktadır. Bunlar; kısmi renk körlüğü, renk görme eksikliği ve tamamen renk körlüğüdür. Renk körlüğünde bazı renkler çok daha ağır basmaktadır. Bu renkler ise kırmızı, sarı, yeşil, turuncu ve gridir.

Ehliyet Renk Körlüğü Tespiti

Ehliyet renk körlüğü tespiti yapılan testler ile anlaşılır. Trafik lambalarının ışıkları arasında kırmızı, sarı ve yeşil de yer aldığı için bunları ayırt etmede sıkıntı yaşayan​ kişilere ehliyet verilemez. Bunun en önemli amacı hem kendi canlarını hem de başkalarının canlarını tehlikeye sokmamak içindir. Renk körlüğü zamanla tedavi edilebilir bir durumdur. Bunun için ilaç tedavisi ya da lens kullanımı tercih edilebilir.
" } ] }